سه شنبه, ۲۷ شوال ۱۴۴۵هـ| ۲۰۲۴/۰۵/۰۷م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
ایجاد ارتباطات الکترونیکی باعث برهم زدن استحکام خانواده‌ها و جدایی افراد می‌شوند!
بسم الله الرحمن الرحيم

ایجاد ارتباطات الکترونیکی باعث برهم زدن استحکام خانواده‌ها و جدایی افراد می‌شوند!

(ترجمه)

هنگامی‌که رسانه‌های ارتباطی الکترونیکی فاصله‌ها را کوتاه نمود، در عین زمان آمار طلاق را بلند نموده و اختلافات زناشویی را نیز به بار آورده است. اگرچه با استفاده از این وسایل با عزیزانی‌که دور هستند، ارتباط برقرار می‌نماییم، اما از طرفی باعث جدا شدن اعضای خانواده و عدم همکاری با هم نیز می‌شود. در حقیقت این یک تناقص جبران ناپذیر می‌باشد. سؤال این جاست که چگونه وبسایت‌های ارتباطات الکترونیکی از نعمت و سهولت تبدیل به آفت شده اند؟!

رسانه‌ها رفتار و نحوۀ ارتباط برقرار کردن بین افراد را تغییر داده است. بعد از انقلاب صنعتی بسیاری از مردم از تنهایی، انزوای اجتماعی و افسردگی رنج می‌برند. در گذشته خانه پر از سروصدای خنده‌ها و صحبت‌های اعضای خانواده بود؛ اما چنان آرام شد که گویا کسی در آن خانه زندگی نمی‌کند. هم‌چنان فرستادن پیام یا تصویر جایگزین دید و بازدید همسایه‌ها و خویشاوندان در رخصتی و دیگر مواقع شد. زمانی خانۀ پدر کلان و مادرکلان پر از سروصدای کودکان و نواسه ها بود، اما اکنون از آن همه شور و هیجان، سرزندگی و مهربانی خبری نیست، چون هریک از آن ها وسیلۀ الکترونی خویش را حمل کرده و پس از احوال‌پرسی در گوشه‌ای نشسته و مشغول دنیای مجازی خویش می شوند؛ گویا جسم‌شان در جمع است؛ اما روح و ذهن‌شان جای دیگر.

با گسترش چشمگیر سایت ‌های اجتماعی، خانه ها دیگر در امن نبوده و به حریم خصوصی افراد و خانواده ها دستبرد صورت می‌گیرد. اسرار بسیاری از خانه ها و جزئیات زندگی خصوصی آن ها در این سایت های اجتماعی منتشر شده که موجب مشکلات فراوانی در بین خانواده ها شده است؛ مانند: طلاق، اختلافات زناشویی و هم‌چنین حسادت و نزاع در بین افراد جامعه.
بر اساس مطالعات و گزارش ها، اکثریت سایت‌های رسانه ای به ویژه فیسبوک و وتس اپ، مسئول آمار بلند طلاق در جهان می‌باشند. اگرچه در این جا تمام آمارها را ارائه داده نمی توانیم، اما برخی از آمار و ارقامی را که بزرگی مشکل را نشان می دهد و زنگ هشداری می باشد، بررسی می نماییم. از آن جمله محکمۀ شرعی در فلسطین خاطر نشان کرد که نیمی از موارد طلاق قبل از برگزاری عروسی صورت می گیرد.

آگاهان اجتماعی به دلایل گوناگونی‌که منجر به طلاق می شود، اشاره نمودند که مهمترین آن ارتباطات آنلاین می باشد. بر اساس آمار منتشر شده در سال 2016م، در سه سال اخیر، اردن شاهد افزایش قابل توجه آمار طلاق بوده است که هر سال نسبت به سال قبل بیش از هزار مورد طلاق افزایش می یابد و اشاره می کند که ابزار ارتباطی مدرن مانند فیسبوک و وتس اپ از مهم‌ترین دلایل افزایش موارد طلاق می باشند. مطالعات نشان می دهد که سایت های اجتماعی سبب ایجاد 50 درصد مورد طلاق در امارات متحده عربی شده است. بخش رهنمایی خانواده در امارات متحده عربی تخمین نموده که در سال 2015م اختلافات زناشویی بیش از 5هزار مورد افزایش یافته است که 50 تا 60 درصد آن بخاطر وب سایت های الکترونیکی می‌باشند؛ لذا هزار مورد آن به طلاق می انجامد.

این آمار و ارقام هراس انگیز نشان می دهد که چگونه این سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی بر روی گوشی‌های هوشمند، اختلافات خانوادگی را برای کسانی که زندگی خویش را وقف استفاده از این سایت ها کرده اند، ببار می آورد. از یک سو، فرد را از خانواده‌اش دور می سازد و باعث می شود تا وی در قبال انجام وظایف خویش نسبت به خانواده اش کوتاهی کند و مخصوصاً زمانی که فرد معتاد به استفادۀ این سایت ها می شود و تمام وقت خود را صرف آن می نماید. هم‌چنان اعتیاد والدین نیز به استفادۀ چنین سایت‌های الکترونی، مشکلات مشابه را به بار می آورد. بناءً اعتیاد هردو: یعنی والدین و فرزندان باعث تباهی و ویرانی زندگی خانوادگی می شود؛ چرا که اعتیاد والدین باعث می شود تا مسئولیت خویش را در قبال فرزندان‌شان به درستی اداء ننمایند؛ مانند رسیدگی به تحصیلات، رهنمائی، مهرورزیدن و گوش دادن به مشکلات آن ها. چنانچه عدم مسئولیت‌پذیری والدین سبب گمراه شدن فرزندان شده و آن ها را از جامعه دور ساخته است و والدین نیز بی خبر از این که فرزندان‌شان زمان زیادی را صرف گذراندن به چنین سایت ها-که سبب گمراهی‌شان می شود- می نمایند.

اعتیاد زوجین به این سایت های اجتماعی نیز مشکلات زیادی را به بار می آورد؛ چون این اعتیاد منجر به نادیده گرفتن یکدیگر، ضعیف شدن ارتباط میان آن ها و عدم انجام وظیفه در قبال یک دیگر می شود. هم‌چنان بعضی اوقات یکی از زوجین بخاطر فرار از مشکلات و اختلافات با همسر خویش، به رسانه ها پناه می برد که این عمل وی مشکلات را تشدید نموده و شکاف بیشتری بین‌شان به وجود می آورد.

از سوی دیگر، این سایت ها و برنامه های کاربردی، برقراری ارتباط و ایجاد روابط و تبادل پیام ها و تصاویر بین مردان و زنان را آسان می کند که در نبود تقوی و ترس از الله سبحانه وتعالی منجر به زنا شده و بالآخره یکی از دلایل اصلی نرخ بلند طلاق شمرده می‌شود. قسمی که اسناد و مدارک ثبت شدۀ محکمه نشان می دهد که دلیل اصلی آمار بلند طلاق، خیانت زوجین می باشد.
این سهولت در ارتباطات باعث شده که میان بعضی از زوجین اعتماد و باور، که یکی از مهم ترین مبانی روابط زناشویی موفق است، از بین برود؛ چراکه سبب می شود تا زوجین با شک و بی اعتمادی نسبت به یک دیگر زندگی نمایند؛ حتی ممکن است یکی از زوجین مجبور به ردیابی و نظارت بر تمام موارد همسر خویش و فرستنده‌گان وی در این سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی شود.
بحث در مورد این موضوع دراز و غم انگیز بوده، اما بحث خویش را با چنین الفاظی خاتمه می دهیم که ارتباطات الکترونیکی باعث ایجاد دوگانگی و شکاف گسترده‌ای در بین روابط خانوادگی در دو جهان حقیقی و مجازی می شود. فاصله و سردی را بین اعضای خانواده به وجود آورده؛ چون دیگر آن گرما، صمیمیت و نزدیکی در بین آن ها وجود نداشته؛ اگرچه از لحاظ فزیکی حضور داشته؛ اما از لحاظ فکری با بی‌توجهی به دنیای اطراف خویش، مشغول دنیای مجازی می باشند.

به این ترتیب، افراد غرق دنیای مجازی شده طوری‌که ارتباطات دنیای مجازی باعث لغو ارتباطات دنیای حقیقی می شود. نتایج این دوگانگی و تقابل اینست که روابط حقیقی در بین افراد جامعه کمرنگ شده؛ اما ارتباطات و دوستی در دنیای مجازی در بین‌شان زیادتر شده است. از طرفی در دنیای حقیقی ریاکاری و دروغگویی در بین اعضای خانواده و حتی در بین افراد جامعه افزایش یافته است. بنابر این، از جمله پیامد های ناگوار آن، عدم آرامش و آسایش خانه و گسیخته شدن عهد و پیمان زناشویی می باشد، قسمی که الله سبحانه وتعالی در قرآن کریم از آن منحیث مسئولیت خطیر یاد نموده است.

﴿وَكَيْفَ تَأْخُذُونَهُ وَقَدْ أفضى بَعْضُكُمْ إلى بَعْضٍ وَأَخَذْنَ مِنكُم مِّيثَاقاً غَلِيظاً﴾

[نساء: 21]

ترجمه: و چگونه مهر آنان را خواهید گرفت؛ در حالی‌که هر کدام به حقّ خود رسیده‌اید و آن زنان(مَهر را در مقابل عقد زوجیّت و) عهد محکم از شما گرفته‌اند؟

برادران و خواهران گرامی! ارتباطات الکترونی را منحیث سهولت و نعمت برای یکجا نمودن عزیزان خویش استفاده نماییم، نه منحیث آفتی‌که خانواده را ویران و اعضای آن را از هم جدا کند.

نویسنده: بارا مانسرا

برای دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب التحریر

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه