جمعه, ۰۸ ذیقعده ۱۴۴۵هـ| ۲۰۲۴/۰۵/۱۷م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
10 مسئله ‏ای جهانی در سال 2016م
بسم الله الرحمن الرحيم

10 مسئله ‏ای جهانی در سال 2016م

انقلابات موجود، نمایانگر 10 مسئله ای جهانی برای سیاست‏ مداران در 2016م می ‏باشد.
۱.  سوریه: در اپریل 2016م انقلاب سوریه به 5 سال خود می ‏رسد. هیچ یکی از انقلابات مثل انقلاب سوریه دوام نخواهد نمود. در کنفرانس ویانا در اکتوبر سال 2015م موافقتنامه‏ ای بین 17 کشور-که همگی سهمی خودشان را در این درگیری ‏ها دارند- به امضاء رسید، که این موافقتنامه شامل آتش بس ها‏، مذاکرات و انتخابات 2016م در سوریه می ‏باشد. گروه‏ هائی که جزء از این موافقتنامه نشدند، به نام گروه‏های افراطی مسمی گردیدند، و حتی مورد حملات طیاره‏ های بدون سرنشین در جریان این آتش بس ‏ها قرار خواهند گرفت. مسئله دیگری نیز خونریزی رژیم بشار اسد است، که او فقط در صورتی برنده‏ ای بازی شده می ‏تواند که عساکر وفادار خویش را در جنگ بفرستد و حمایت عام و تام نیز داشته باشد.
ارتش نظامی سوریه برای فرستادن عساکر به میدان نبرد، به مشکل کمبود عساکر مواجه است. مشکلات ساختاری دولت بشار اسد در جایگزینی نیروهای مسلح در میدان‏ های نبرد می ‏باشد. او از 12 درصد حمایت مردمی برخوردار است، که یک جزء کوچک حمایتی را با خود دارد و هرگاه یکی از عساکرش دچار مشکل شود، بمیرد و یا معلول گردد؛ رژیم اش توانائی جایگزینی وی را از این حمایت اقلیت، ندارد. در صورتی که این جنگ به این شکل به مدت زیاد ادامه یابد، حمایت از بشار اسد و نیروهایش به زودترین فرصت زوال می ‏یابد. به حیث مدعا؛ گفته می ‏توانیم که او دارای عساکر کافی بمنظور تکمیل نمودن ظرفیت‏ های هوائی و دفاعی کشورش نمی‏ باشد. این سبب می ‏شود که همیشه بشار اسد به حمایت خارجی ‏ها ضرورت داشته باشد.  
2. عربستان سعودی: عربستان سعودی در این اواخر اعلام نمود که پس از سال‏ ها چرخش به اطراف مازاد، از این مقدار پول در سال 2016م به کسر بودجه ‏ای تقریباً 87 میلیارد دالر مواجه خواهد شد. در جریان سال 2015م شایعات عظیمی همچنان به گردش بود، که مدعی سقوط قریب الوقوع پادشاهی عربستان سعودی و بحران اقتصادی در این کشور می ‏شود. تصمیم عربستان سعودی در سال 2014م به منظور شکست بازار نفت با عرضه نفت خام اضافی و همچنان با کاهش قیمت نفت، نتیجه معکوسی را در پی داشت که ریاض بیشتر از تولید کننده ‏گان نفت شیل در امریکا، صدمه دید. اگر هدف، شکست نفت شیل امریکا بود، سعودی‏ ها در این امر قضاوت نادرست نموده بودند.
پول عربستان سعودی در حدود 12 میلیارد دالر ماهانه برای توقف انقلاب بهار عربی و بصورت بی ‏رحمانه به حمایت کشورهای عربی؛ همچون: مصر و تونس به منظور ناکام ساختن انقلاب اسلام سیاسی، به مصرف رسید! مصارف حمایت از کشورهای سوریه و یمن، سبب هشدار خطرناکی به منظور کمبود پول نقد در عربستان سعودی گردید. این عوامل سبب شد که نه تنها بالای پول داخلی تاثیر منفی به جا بگذارد، بلکه بالای اسعار خارجی نیز تاثیر منفی به جا گذاشت. باوجود این چشم انداز تیره و تار، «شاه سلمان» شاه عربستان سعودی به مصرف پول در هنگام هشدار، ادامه داد. پاداش اثبات وفاداری وی به منظور تاج گذاری سبب شد تا وی مبلغ 32 میلیارد دالر را هزینه نماید. این تنش سبب شده است که بقای خانواده سلطنتی و شاهی، وابسته به ثروت نفتی گردد.
3. مصر: مصر در سال 2016م به مشکلات اقتصادی هنگفتی مواجه گردیده، که حکومت مصر به سرکردگی عبدالفتاح السیسی در حل آن ناکام گردید. بعد از چهار سال نابسامانی سیاسی و اقتصادی، حکومت مصر تلاش فراوان نمود که تصویری از یک کشور باثبات و کشوری که زمینه سرمایه‏ گذاری در آن فراهم باشد را به نمایش بگذارد. گسترش کانال سوئز و سرمایه ‏گذاری کشورها در مصر به حیث موفقیت اقتصادی به نمایش گذاشته شد. اما ارتش مصر حضور گسترده را در اقتصاد آن کشور دارد، در حالی که اکثریت مردم مصر بیکار و تعداد زیادی با عواید کم زندگی می ‏نمایند. عبدالفتاح السیسی از تاکتیک‏ های پیشینیان خود برای حفظ موقف خود استفاده نمود، که بی ‏ثباتی اجتماعی در مصر و سال 2016م فرصت‏ های طلائی برای عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور آن، می ‏باشد.
4. انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا: سال 2016م، سال انتخابات ریاست جمهوری برای مردم ایالات متحده امریکا می‏ باشد و ختمی بر کارهای باراک اوباما رئیس جمهور فعلی امریکاست. در حالی که در زمان پیروزی او امید موفقیت وی بیشتر بود، اما این احساسات به سرعت به موقف جهانی امریکا صدمه وارد نمود، و موقف امریکا را از بین برد. هزینه‏ ای را که امریکا در جنگ عراق و افغانستان مصرف کرده است، در مورد چشم انداز امریکا در رفتن به سوی پیشرفت از سوی بسیاری از امریکائی ‏ها مورد بدبینی و انتقاد قرار گرفت. هنگامی که دونالد ترامپ نامزد ریاست جمهوری سال 2016م امریکا که بسان بن کلینتون شخصی ماجراجو است را بنگرید، وی واضحاً اظهار می ‏دارد: "اگر در انتخابات نوامبر 2016م پیروز گردم، مانند پلان بوش عمل خواهم نمود؛ اما هر کس که پیروز شد، باید سیطره‏ ای امریکا را به آن سوی اوقيانوس گسترش دهد."
5. افغانستان: افغانستان در حال حاضر به حیث برجسته ترین نقطه عطف برای شکست امریکا محسوب می ‏گردد. در حالی که ایالات متحده امریکا زیربناهای این کشور را به زودترین وقت از بین خواهد برد، اما در اعمار حتی زیربناهای مورد نیاز دولت‏ های مزدور آن و همچنان در قسمت امنیت و دولت‏ داری نیز ناکام گردیده است؛ ولی دولت افغانستان دچار شکست شده و قدرت کمی در خارج از دفاتر مرکزی خود دارد. پس از این که مرکز شهری در بعضی از ولایات شمال افغانستان به دست طالبان افتید، بعداً بطوری وانمود گردید که معماری این جابجائی از طرف ایالات متحده امریکا است! مذاکرات با طالبان متوقف شده، به نوعی ممکن است مداخله ‏ای نیروهای مسلح ایالات متحده امریکا در سال 2016م، دوباره افزایش یابد.
6. قیمت نفت: عملکرد عربستان سعودی و ایالات متحده امریکا به خاطر بلند بردن تولیدات نفت، حالا هر دو کشور را در قیمت‏ ها ضربه زده است، و این صدمه ‏ای بزرگ به هردو کشور تلقی می ‏گردد. عربستان سعودی مجبور به فروش هر بیرل نفت به بیش از 90 دالر می ‏باشد تا کسر بودجه را جبران نماید، در حالی که بلندترین قیمت نفت در ایالات متحده امریکا، به 60 دالر هر بیرل نفت می ‏رسد. تولید کننده‏ گان نفت نقص زیادی را در این معامله متقبل شدند، تاثیرات آن اکثراً بر تولید کننده‏ گان و مصرف کننده‏ گان مشهود بود. اوضاع سیاسی هر دو کشور(عربستان سعودی و ایالات متحده امریکا)، در حالتی قرار دارد که همه فشار را بالای پائین نمودن قیمت نفت وارد نموده اند، مگر این قابل یادآوری است که سال 2016م برای کشورهای که بالای نفت استوار اند، یک سال بسیار مهم می ‏باشد و می ‏توانند به آن ‏ها خسارات هنگفتی را وارد نماید.
7. چین: چین در حال حاضر در تلاش گذار عظیم با مصرف کم، صادرات اقتصادی تهاجمی نسبت به مصرف داخلی می‏ باشد، اما این تقریباً ناکام گردید، دقیق زمانی که بازار سهام در سال 2015م سقوط نمود. چین بطور موثر نیازمند به تغییر جهت اقتصادی، ثروت و پیشرفت می ‏باشد و باید دیدگاه اصلی به داخل کشور صورت گیرد، که بنابر دیدگاه چین در سه دهۀ اخیر بدون توسعه باقی مانده است. چین باید در منطقه و فراتر از آن نقش کلیدی خود را بازی می ‏نمود که ثبات داخلی خیلی مهم است. تحولات این چنینی بالای نظامیان چین نیز اثر خود را بجا خواهد گذاشت، همان‏ گونه که چین تلاش دارد تا نیروی‏ های نظامی خود را مدرنیزه بسازد و با پیشرفت‏ های نظامی، خود را مجهز سازد. چین پلان‏ های منطقوی و فراتر از آن دارد، مگر همه‏ ای این ‏ها وابسته به حمایت اقتصادی کشور می ‏باشد.
8. اروپا: اتحادیه اروپا به چالش ‏های چندین جانبه مواجه گردیده است، که در سال 2016م از این هم بحرانی ‏تر خواهد گردید. بحران قروض(بدهی) اروپا هنوز همچنان ادامه دارد و آلمان از آن برای وادار کردن سایر کشورهای اتحادیه اروپا برای ایجاد تغییرات در بودجه ملی، شیوه‏ های بانکی و بازپرداخت قروض استفاده خواهد کرد. هجوم پناهنده ‏گان در سال 2016م افزایش خواهد یافت که این چالش باعث بیشتر شدن مشکلات کشورهای اتحادیه اروپا می ‏گردد، و مشکلات مرزی، پناهجوئی و پرداخت ‏های رفاهی اتحادیه اروپا را به بحران می ‏کشاند. انتظار می ‏رود که همه پرسی انگلیس در عضویت در اتحادیه اروپا در اواخر سال 2016م یا اوایل2017م آغاز گردد. دولت ‏های محافظه کار تلاش دارند تا برای جلوگیری از چنین واقعات، طرح ‏های مختلفی را برای اصلاحات اتحادیه اروپا به وجود بیاورند. اما رای برای ماندن در اتحادیه اروپا در زمان بروز مشکلات سیاسی و اقتصادی خود سبب واکنش کشورها شده و این که چگونه دیگر کشورها با آن رفتار می‏ کنند، خود تماشای جالبی را می ‏سازد که باید به آن دید.
9. تنش ها در جنوب شرقی آسیا: تجهیز نظامی تا سال 2015م ادامه داشت، چین دریای جنوبی و صخره‏ ها را تسخیر و در آن‏ ها جزایر مصنوعی را ساخته است. چین به منظور دستیابی به اطراف اقیانوس آرام، تعدادی از جزایر مصنوعی را ساخته است. ایالات متحده امریکا این عملکرد چین را در سپتامبر 2015م با فرستادن یکی از تخریب کننده‏ گان هوائی در نزدیکی قلمرو چین، به چالش کشید. امریکا این عمل خود را به حیث مدعی حقوق آب ‏های بین المللی توجیه نمود، پس از آن چین شروع به استفاده از حمل و نقل آب و ماهی گیری غیر نظامی برای جلوگیری از عبور آب مورد مناقشه، نمود. بعد از این که امریکا اقیانوس آرام را به عنوان محل تمرکز اصلی خود در سال 2012م اعلام کرد که حوادث بیشتر اتفاق افتیده است و همه را به یک رویداد جزئی ربط ‏داد، که در حقیقت چیزی نبود که به حادثه ربط داشته باشد؛ در سال 2016م این منطقه منحیث یک نقطه ‏ای بین المللی باقی خواهد ماند.
10. بن بست روسیه و غرب: بن بست میان روسیه و غرب به حیث نقطه ‏ای مرکزی جهانی در میزان قدرت ‏ها، از چند سال بدینسو حایز اهمیت است. زمانی که درگیری ‏های اوکراین در 2015م به سردی گراید، در سال 2016م سطح درگیری و همکاری بالقوه افزایش خواهد یافت. جنگ در شرق اوکراین و برای خاموش ساختن آن نیازمند زمان طولانی است، که در سال 2015م از شدت آن توسط غرب کاسته شد. ایالات متحده امریکا و اتحادیه اروپا در حفظ تحریم‏ ها علیه روسیه در سال 2016م ادامه می‏ دهند، مگر این که مسکو از دسترسی و کنترول از مرزهای روسیه و سرزمین‏ های جدایی طلب در اوکراین، صرف نظر کند. روسیه تلاش دارد تا با داخل شدن به اوضاع سوریه بالای اوکراین نیز چانه زنی نماید، مگر این کار لحظه ‏ای هم عملی نخواهد شد. در سال 2016م، تمرینات نظامی و ساخت و ساز وسایل جنگی بیشتر در سرحدات اروپا ادامه خواهد یافت. در قبال موافقتنامه ‏ای سوریه، این به معنی موافقت روسیه و غرب بالای مسایل بزرگ بین المللی نیست، بلکه این نکات جالبی است که در سال 2016م می‏ بینیم!


نویسنده: عدنان خان

Last modified onیکشنبه, 05 فوریه 2017

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه