- مطابق
روزهدار و سخن دروغ
از ابوهریره روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند:
«من لم یدع قول الزور والعمل به فلیس لله حاجة فی ان یدع طعامه وشرابه.» (سنن بن ماجه)
ترجمه: هرکس دروغگویی و عمل به مقتضای آن را ترک نکند، الله نیازی به نخوردن و ننوشیدن وی ندارد.
دوستان گرامی!
بهترین کلام، کلام الله سبحانه وتعالی و بهترین راهنمایی، راهنمایی رسول الله، محمد بن عبدالله صلی الله علیه وسلم است؛ اما بعد:
این حدیث شریف ما روزهداران و شبزندهداران را امر میکند که در ماه مبارک رمضان و در دیگر ماههای سال خود را از این گناه بزرگ، که عبارت از دروغگویی و عمل به مقتضای آن میباشد، دور نگهداریم؛ زیرا دروغ عمل ناپسند و رسوا کننده است که شخصیت انسان مسلمان را لطمهدار میکند و جایگاه و مقامش را پائین میآورد تا اینکه او را همردیف گمراهان قرار دهد. بدون شک الله سبحانه وتعالی ما را از ظلم، دروغ و شهادت به چیزیکه نمیدانیم، منع نموده است. اگر کسی بیاید به دروغ شهادت دهد و یا سخنی بگوید که از آن آگاهی ندارد و به انسان بیگناهی نسبت دهد، یقیناً آن شخص را اذیت کرده و بر او ظلم نموده است. با انجام چنین عملی خودش را در گناه دخیل کرده و شریعت او را به سبب عملش مواخذه میکند.
چنانچه اعمال صالح مانند روزه و دیگر اعمال نیکش در نزد الله در این ماه دو برابر میشود؛ همچنین اعمال زشت مانند دروغگویی نیز حرمتش در این ما بیشتر بوده و اثر زیادی را بر جای میگذارد. اگر مسلمان دورغ بگوید، یک عمل خلاف اصول را انجام داده و برای مسلمانیکه از الله سبحانه وتعالی در حالت پنهان و آشکارا میترسد، مناسب نیست که مرتکب این عمل زشت شود.
بر ما لازم است بدانیم که روزهدار واقعی تنها خود را از خوردن و نوشیدن باز نمیدارد؛ بلکه از تمام گناهان و اعمالیکه باعث ناخوشنودی الله سبحانه وتعالی میشود، اجتناب میکند. همچنین از تمام گناهانیکه قبل از رمضان انجام میداد، دوری میجوید! تقوای اللهی و کسب رضایت الله سبحانه وتعالی را باید اساس تمام اعمال نیک خود قرار دهد تا بعد از رمضان نیز بر آن اعمال پایبند بماند.
پروردگارا، تنها از تو میطلبیم که ما را از گناهان دور کنی و از جمله توبه کنندگان نیکو کار بگردانی! همچنین توبه و روزۀ ما را در این ماه پر فضیلت مورد قبول درگاه خویش قرار دهی! اللهم آمین!
نویسنده: دکتر ماهر صالح (رحمه الله)
مترجم: حسن سلحشور