- مطابق
بازارهای جهانی نفت
(ترجمه)
پرسش:
خدمت امیر گرانقدر مان، السلام علیکم ورحمت الله وبرکاته!
الله عزیز و مقتدر به شما نصرت دهد و خلافت راشده را با دستان شما پایهگذاری کند. پرسش من مربوط به "پاسخ به پرسشی" است که قبلاً زیر عنوان "واقعیت تنشها میان امریکا و ایران در منطقه" منتشر نمودید. در دلیل اولی که در آن پاسخ به پرسش زیر عنوان "بازارهای جهانی نفت" تذکر داده شده بود، به این مسأله تمرکز صورت گرفته بود که بازارهای جهانی نفت منجر به بروز تنشها میان امریکا و ایران میگردد.
پرسش من این است که افزایش قیمت نفت چگونه میتواند برای هزینه تولید نفت شنی مناسب باشد؟ مگر این افزایش برای امریکا تأثیر منفی ندارد، به خصوص با توجه به اینکه ترامپ بارها به حکام مزدوراش دستور کاهش تولید را داد؟
پاسخ:
وعلیکم السلام و رحمة الله و برکاته!
در مورد پرسش تان " افزایش قیمت نفت چگونه میتواند برای هزینه تولید نفت شنی مناسب باشد؟ مگر این افزایش برای امریکا تأثیر منفی ندارد، به خصوص با توجه به اینکه ترامپ بارها به حکام مزدوراش دستور کاهش تولید را داد؟" باید گفت که ما پاسخ این پرسش را در منشور مان، که مربوط به همین موضوع بود و به تاریخ 12 جولای منتشر گردید، مفصل توضیح دادیم، که احتمالاً همین حالا در اختیار شماست. پس پاسخ واضح به این پرسش را میتوان در آن منشور به دست آورد، به ویژه در این بخش منشور یاد شده:
«2- برای اینکه این هماهنگیها مصداق عملی پیداکند؛ دیدیم که روابط سعودی و روسیه بعد از سال 2014م، رو به بهبود گذاشت، چنانچه ملک سلمان به تاریخ 4 اکتوبر2017م به مسکو سفر نمود و این نخستین سفر یک شاه سعودی به روسیه بود؛ همچنین رئیس جمهور روسیه و ولیعهد سعودی چندین بار با هم دیدار نمودند و در این دیدارها روی چگونگی فراهم آوری امکانات عقد قراردادهای عظیم تسلیحاتی و روی آوردن سعودی به کارخانههای نظامی روسیه بحث و گفتگو صورت گرفت و با این کار؛ اشتهای روسیه به این قراردادها باز گردید. به این ترتیب مرحله نوینی از روابط نفتی میان سعودی و روسیه آغاز شد و تمام این کارها در جریان حاکمیت مزدور امریکا در سعودی "سلمان و پسرش" صورت گرفت. تلاشها در این جهت میان سعودی و روسیه سر انجام به تاریخ 3 نومبر2016م با امضای نخستین توافق میان اوپک و 11 دولت دیگر و در رأس آن روسیه، برای کاهش تولید نفت نتیجه داد و بر اساس این قرار داد، اعضای اوپک 1.2 میلیون بشکه از تولید خویش را کاهش دادند و 11 دولت دیگر مجموعاً 560 هزار بشکه از تولید روزانهشان را کاهش دادند، که سهم روسیه از آن به 300 بشکه میرسید. سعودی پیش از این توافق و مشخصاً به تاریخ 4 نومبر2016م هشدار داده بود که بازارهای جهانی را غرق نفت خواهد نمود و این هشداری بود که روسیه را تشویق نمود از بیم غرق شدن بازارها با نفت سعودی و کاهش قیمتها، با سعودی کنار آمده و توافق فوق را امضاء کند؛ زیرا در حدود 50% از بودجه روسیه از صادرات انرژی (نفت و گاز) آن تأمین میگردد؛ بناءً نگران بود غرق شدن بازارها با نفت سعودی باعث شود در مضیقه اقتصادی بیفتد.
3-این توافقنامه پیامدهای مثبتی بالای قیمت نفت داشت؛ چنانچه قیمت هر بشکه نفت به مجرد امضای آن توافقنامه افزایش یافت؛ اما این توافق برای شش ماه بود؛ سپس مشاجرههای طویل و عریضی برای تمدید آن بالاگرفت، طوریکه روسیه به گونه عام؛ به ویژه که قیمت نفت خوب بود، خواستار افزایش تولید بود تا بودجه مالی خویش را تأمین نماید؛ اما سعودی خواستار تداوم کاهش تولید، به عنوان سیاستی ثابت خویش بود، هرچند هرازگاهی هشدار میداد که تولیدات را به پیمانه زیادی افزایش داده و بازارها را مختل خواهد نمود. این هشدارهای همیشه در واکنش به تلاشهای روسیه برای پایان دادن به روند کاهش تولید صورت میگرفت. رئیس جمهور امریکا در یک بازی علنی؛ البته برای کسانیکه چشم بینا دارند، همواره از سعودی میخواست تا میزان تولید نفتاش را برای مهار نمودن قیمتها افزایش دهد؛ اما هدف اصلی این بود که روسیه را تشویق کند در روند کاهش تولید مجدداً با سعودی سهیم شود و با این کار؛ طوری وانمود کند که انگار روسیه در برابر سیاستهای رئیسجمهور امریکا مقاومت میکند و در عین حال میترسد که مبادا سعودی به خواست امریکا پاسخ مثبت داده و تولیداش را افزایش دهد و به این ترتیب علیرغم میل باطنی خود، در فرایند کاهش تولید با سعودی همگام شود. به عنوان مثال می توان به این مورد اشاره نمود: "ترامپ روز شنبه در صفحهی تویتر خویش نوشت که وی با شاه سلمان بن عبدالعزیز صحبت نموده و از وی خواسته تولیدات نفتی کشور شاهی عربستان سعودی را افزایش دهد، افزایشی که ممکن است تا دومیلیون بشکه در روز برسد، تا باشد که روند افزایش قیمتها متوقف شود و شاه سلمان درخواست او را پذیرفته است". (منبع: العربی الجدید 1 جولای 2018م)» نقل قول از منشور قبلی تمام شد.
توصیه میکنم برای درک بهتر و استفاده بیشتر، در منشور یاد شده دقت و تأمل بیشتر کنید، زیرا معلومات کافی در آن ارائه گردیده و الله سبحانه وتعالی داناتر و حکیمتر است. سلام بنده را پذیرا باشید.
برادر تان عطاء بن خلیل ابو رشته