- مطابق
نقش جهاد در تأسیس خلافت
(ترجمه)
پرسش:
السلام علیکم و رحمت الله و برکاته!
چنین ادعا میشود که حزب التحریر برای احیای خلافت از دوران مکی استنباط میکند نه از دوران مدنی و اقدام مادی مثل جهاد برای تأسیس خلافت اسلامی را یک تخطی شرعی میداند زیرا پیامبر صلى الله علیه وسلم چنین نکردهاست. پرسش اینجاست که چرا طریقهی احیای خلافت از دوران مدنی که حکم جهاد نیز در آن جاری بود، استنباط نمیشود؟ آیا کدام دیدگاه همهجانبه درین رابطه وجود دارد؟
پاسخ:
و علیکم السلام و رحمت الله و برکاته!
درین پرسش چندین موضوع نهفته است که لازم به توضیح دارد:
دلایل درین رابطه چه از قرآن یا سنت باید بهصورت همهجانبه مورد بررسی قرار گیرد و قابل ذکر است که میان احکام که از دوران مکی و یا مدنی استنباط میشود هیچ تفاوت وجود ندارد. دلایلی که بهموضوع ارتباط داشتهباشد، نسبت بهدلایل که بهموضوع ارتباط نداشتهباشد موثوق و معتبرتر است.
أ. طور مثال: اگر بخواهیم طریقه وضو گرفتن را بدانیم بهدلایل جستجو خواهیم کرد که بهمسایل وضو بر میخورد خواه احکام آن در مکه نازل شدهباشد یا در مدینه، طریقه آن از دلایل شرعی استنباط شده اما هیچگاه طریقه روزه را از طریقه وضو و دیگر احكام معادل آن نخواهیم گرفت.
ب. مثال دیگر: زمانیكه بخواهیم احكام حج را بدانیم، كوشش خواهیم كرد تا دلایلی را دریابیم که در مورد مسایل حج باشد خواه در مكه نازل شدهباشد یا در مدینه اما روش و طریقهی آن را از منابع شرعی استنباط خواهیم كرد و کوشش نخواهیم کرد تا طریقهی نماز را از مسایل و طریقه حج تحقیق نمایم.
ج. مثال دیگر: اگر بخواهیم حكم جهاد را بدانیم خواه فریضه فردی باشد یا گروهی و یا اگر دفاعی باشد یا تهاجمی؛ دلایلی را درمییابیم تا در مورد حکم جهاد باشد خواه در مكه نازل شدهباشد یا در مدینه اما روش و طریقهی آن را از طریقههای فتوحات و نشر اسلام باید گرفت خواه آن پیروزی بهزور صورت گرفتهباشد یا بهمصلحت.
ما تمام مسایل آن را در رابطه بهجهاد بر رسی مینمائیم خواه در مكه نازل شدهباشد یا در مدینه و احکام آن را طوریکه شریعت حكم میكند باید تطبیق کرد اما نباید طریقه زكات را از طریقه جهاد برداشت کرد.
د. این روش و طریقهی است كه برای هر حکم خواه در مكه نازل شدهباشد یا در مدینه استفاده میشود اما طریقه آن از طریقه شرعی استنباط میشود.
حال میپردازیم بهطریقه احیای خلافت اسلامی و میخواهیم تا احكام آن را بررسی نمائیم كه آیا در مكه صادر شده یا در مدینه و از طریق این احكام بهتطبیق آن مطابق مراجع شرعی میپردازیم.
برای احیای دوباره خلافت اسلامی ما هیچ طریقهٔ دیگر جز طریقهٔ پیامبر صلى الله علیه وسلم نداریم و آن را در سیره مبارک خویش بهما گذاشته تا از آن پیروی نمائیم.
طریقه تأسیس خلافت نه در دوران مکی قبل از حکم جهاد صادر شده و نه هم در دوران مدنی بعد از آنکه حکم جهاد صادر شد، بلكه طریقه آنكه بهكدام منهج تأسیس شده میپردازد و فقط بهمنهج پیش میرود و روش را دلیل میگیرد كه پیامبر صلى الله علیه وسلم برای تأسیس خلافت اسلامی در دوران مكی استفاده میكرد تا زمانیكه بهمدینه مهاجرت كرد و خلافت را تأسیس كرد.
چنانچه ما ذکر کردیم این یک موضوع(حکم شرعی) است و جهاد موضوع یا(حکم شرعی) دیگری است پس نمیتوانیم از روشهای که برای یک حکم شرعی استفاده میشود، برای حکم شرعی دیگر استفاده کرد زیرا با هم متفاوتاند.
بنابرین جهاد در نبود خلافت از نظر انداختهنشده زیرا پیامبر صلى الله علیه وسلم فرمودهاست:
وَالْجِهَادُ مَاضٍ مُنْذُ بَعَثَنِی اللهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَى أَنْ یقَاتِلَ آخِرُ أُمَّتِی الدَّجَّالَ، لَا یبْطِلُهُ جَوْرُ جَائِرٍ وَلَا عَدْلُ عَادِلٍ
جهاد از زمانیکه من مبعوث شدهام تا زمانیکه امت من با دجال میجنگد ادامه دارد نه آن را ظلم ظالم توقف خواهد داد و نه عدالت عادل.
بنابرین نظر بهاستنباط شرعی آن جهاد برای همیشه دوام دارد اگر خلافت تأسیس شود و یا نشود. کار کردن برای احیای خلافت توقف نکرده اما جهاد را حُکام توقف دادهاند . کار برای خلافت تا زمانی ادامه پیدا خواهد کرد که خلافت تأسیس شود زیرا مسلمانان منع شده از اینکه توانایی آن را داشتهباشند بیعت را بهگردن نگیرند.
مسلم از عبدالله بن عمر رضی الله عنه روایت نموده که گفت: شنیدم که پیامبر صلى الله علیه وسلم فرمود:
مَنْ خَلَعَ یدًا مِنْ طَاعَةٍ، لَقِی اللهَ یوْمَ الْقِیامَةِ لَا حُجَّةَ لَهُ، وَمَنْ مَاتَ وَلَیسَ فِی عُنُقِهِ بَیعَةٌ، مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیةً
کسانیکه دست از بیعت میکشد در روز قیامت با الله مواجه خواهد شد در حالیکه هیچ دلیل نخواهد داشت و کسیکه بدون بیعت مرده و آن در گردنش مانده او در مرگ جاهلیت مردهاست.
بنابر این جهاد ادامه دارد و کار برای تأسیس خلافت نیز ادامه دارد و آن دو بهیکدیگر تعلق ندارند و هر دوی آن دو موضوع جداگانه است. برای هر دوی آن حکم شرعی وجود دارد و برای هر یک احکام خاص شرعی استنباط شدهاست .
پیامبر صلى الله علیه وسلم از دوران مکی الی تأسیس خلافت اسلامی در مدینه هیچ اقدام مادی را در این دوران انجام نداده، بنابرین طریقهٔ حزب التحریر برای احیای خلافت همانا طریقهٔ پیامبر صلى الله علیه وسلم در دوران مکی است که گرفتهشده از سیرهٔ پیامبر صلى الله علیه وسلم میباشد.
نتیجه
أ. هر روش در رابطه بههر حکم از طریقهٔ شرعی آن استنباط میشود که بهآن حکم ارتباط میگیرد خواه در مکه نازل شدهباشد یا در مدینه. چنانچه طریقهی روزه گرفتن از حکم شرعی روزه استنباط شده و از نماز از احکام نماز و طریقهی جهاد از جهاد گرفتهشده و طریقهی تأسیس خلافت از طریقهی تأسیس خلافت.
ب. جز طریقهٔ پیامبر صلى الله علیه وسلم برای تأسیس و هستهگذاری خلافت که در شهر مقدس مکه صورت گرفت، طریقهٔ دیگری وجود ندارد که بهآن اقتدا کرد.
آیا کدام طریقهٔ برای احیای خلافت وجود دارد که در دوران مدنی صورت گرفتهباشد؟ بنابرین این دلایل اساسیترین منبع تحقیقی برای احیای خلافت است ما امید نصرت الهی را برای تأسیس دوباره یک خلافت راستین داریم که عزت اسلام و مسلمانان را احیا نموده و کفر را ذلیل گردانیم تا باعث پیروزی و غالب شدن اسلام در سراسر جهان گردیده و باعث رضای الهی گردد.
برادر شما عطا بن خلیل ابورشته