- مطابق
پیام تیلرسون در مورد پناهگاههای امن در خاک پاکستان
به نظر میرسد، دیدار وزیر خارجه امریکا از پاکستان، پیام قویی در خصوص اهمیت جنگ در برابر افراطگرایان و دورساختن آنان از پناهگاههای امن که در خاک پاکستان است، دارا میباشد. تیلرسون روز سهشنبه پس از سفرش به عراق و افغانستان به طور سری وارد اسلام آباد گردید. از سوی هم، شاهد خاقان عباسی رئیس وزرای پاکستان، خواجه محمد آصف وزیر خارجه، رهبران ارتش و برخی مقامات سازمان استخباراتی پاکستان از وی دیدار کردند.
تیلرسون خطاب به شاهد خاقان عباسی چنین گفت: «پاکستان در تحقق اهداف مشترک مان در راستای برقراری صلح و امنیت در منطقه و ازدیاد فرصتهای اقتصادی بسیار مهم است.» عباسی همچنان گفت: «پاکستان در جنگ علیه تروریزم ثابت بوده و ما در صدد ایجاد روابط نیک با امریکا درین زمینه هستیم. امریکا باید مطمئین گردد که ما با آن کشور شریک استراتیژیک در جنگ، تحت نام مبارزه با تروریزم هستیم که امروزه پاکستان بیشترین قربانی را در جنگ علیه تروزیم میدهد.» تیلرسون همچنان به رسانهها گفت: «کمک و همکاری با پاکستان در راستای مبارزه با افراطگرایی امر ضروری و روابط خوب با امریکا پنداشته شده است.
دورنمای تصریحات عباسی شبیه به تصریحات مسئولان بلند پایۀ امریکایی است که پیوسته بالای پاکستان فشار وارد مینمایند. تیلرسون همچنان گفت: «پاکستان ضرورت به ایجاد نظر واحد در موقف و عملاش دارد. یقیناً که پاکستان به تأکید بیشتر در رابطه به وضعیتیکه از سوی گروههای تروریستی مواجه هستیم که در داخل خاک پاکستان پناهگاههای امن دارند، دارد.» و نیز اضافه کرد: «ما خواهان کمک به گونۀ خوب با پاکستان هستیم تا بتوانیم آن کشور دارای استقرار امنیت و صلح گردد.»
بنابر این، پاکستان در اوایل ماه جاری هدف امریکا را متحقق ساخت که همانا آزاد کردن خانوادۀ امریکایی-کاناداییکه به مدت پنج سال در اسارت طالبان بود، توسط نیروهای پاکستانی آزاد گردید، میباشد. تیلرسون که پس از آن به دیدار هند در جنوب آسیا برای مشخص ساختن استراتیژی جدید ادارۀ ترامپ در منطقه که در محور جنگ در برابر گروههای هراس افگن میچرخد، سفر کرد.
روی همین موضوع، "مایک بومیو" رئیس سازمان استخباراتی مرکزی امریکا هفتۀ گذشته در خصوص کارایی استراتیژی جدید ادارۀ ترامپ گفت: «طالبان باید قناعت کنند که از راه نظامی امکانات متحقق شدن آرزوهایشان در افغانستان نبوده و این بدان معنی است که طالبان پس از این نمیتوانند از مرز افغانستان عبور کرده و به خود لانههای امن در داخل خاک پاکستان بسازند.» و ی همچنان اضافه کرد: «برای عملی ساختن آن، پاکستان نباید تروریستان را در پایگاههای امن در خاک خود جای دهد.» اما وی اضافه کرد که: «امریکا توقعاتی از جانب پاکستان دارد.» چنانچه مقامات بلند پایۀ امریکایی پاکستان را از زمانههای دور بدینسو متهم به کمک و همکاری با طالبان افغانی و شبکۀ حقانی میکنند؛ استدلالهاییکه همواره از سوی پاکستان رد میگردند. (منبع: فجر)
دشوار است، باورکنیم که رهبری پاکستان پاسخی قوی در رابطه به تکتیکهای قدرتمندانۀ امریکا نشان داده باشد؛ پس از گذشت 16 سال جنگ امریکا علیه اسلام، این کشور معقتد بود که رهبری پاکستان میتواند چنین کاری را بکند؛ این درحالی است که پاکستان بیشترین توانایی را در ارسال پیام قوی به واشنگتن دارد؛ اما چنین شجاعتی تنها تحت سایۀ خلافت راشده به منهج نبوت امکان پذیر است تا امریکا را درسی دهد که نظیرش را در تاریخ ندیده باشد.
عثمان طه