- مطابق
بریکس، اسلام و نظامهای جایگزین جهانی
(ترجمه)
خبر:
اندونزیا قرار است از ابتدای ژانویه 2025 به یکی از 9 کشور شریک سازمان بریکس تبدیل شود. تأیید شده که علاوه بر اندونزیا هشت کشور دیگر نیز در همین تاریخ به جمع شرکای بریکس خواهند پیوست که شامل بلاروس، بولیوی، قزاقستان، تایلند، کوبا، اوگاندا، مالزی و ازبیکستان هستند (به نقل از سیانان اندونزی). این تصمیم واکنشهایی به همراه داشته است، زیرا برخی، بهویژه کشورهای غربی معتقدند که اندونزیا به اصل بیطرفی پایبند است و نباید به هیچ بلوکی متمایل شود.
تبصره:
گروه بریکس پس از جنگ غزه در صحنۀ جهانی برجسته ظاهر شد، زیرا کشورهای عضو آن حمایت قاطع خود را از فلسطین ابراز کرده و موضعی مخالف با رژیم یهود اتخاذ کردند. علاوه بر این در نشست بریکس که در اکتوبر گذشته در قازان برگزار شد، ولادیمیر پوتین اعلام کرد که وقت آن رسیده تا به جای جهان تک قطبی که آمریکا آن را به عنوان تنها قدرت غالب رهبری میکرد، جهان چندقطبی ایجاد گردد. در سال 2023م کرملین نیز تأکید کرد که آمریکا دیگر مرکز نظام جهانی جدید نخواهد بود.
این احساس با ناامیدی فزایندهای که در بین کشورهای موسوم به "جنوب جهانی" نسبت به نظام تحت رهبری آمریکا، یا همان "شمال جهانی" وجود دارد، همخوانی دارد؛ زیرا نظام تحت رهبری آمریکا به عنوان نظام استثمارگر، دوگانهمعیار و تبعیضآمیز در اجرای عدالت دیده میشود.
بحث پیرامون پیوستن اندونزیا به گروه بریکس با نگرانیهای کشورهای غربی ارتباط مستقیمی دارد؛ زیرا منافع و اصول آنها با روسیه و چین در تضاد قرار دارد. گروه بریکس به عنوان یک حرکت بازنگری یا ائتلافی از کشورهای ناراضی از نظامی که غرب در حال حاضر ساخته است، دیده میشود. این گروه دیدگاهی از "دنیای پس از غرب" دارد که به دنبال پایان دادن به سلطه غربی بر حکمرانی جهانی است، به ویژه در زمینههای اقتصادی و مالی بینالمللی. روسیه بارها تلاش کرده که پیشگام شود و از طریق دعوت به کنار گذاشتن دالر آمریکا به عنوان وسیله اصلی معاملات، این تغییر را تحقق بخشد. همچنین گروه بریکس بانک توسعه جدیدی تشکیل داده که به عنوان یک منبع تأمین مالی جایگزین برای کشورهای در حال توسعه در کنار بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول عمل میکند.
بدون شک، نظامی که امروزه بر جهان حاکم است با بحران جدی مشروعیت مواجه است، چرا که گروه بریکس و دیگر بلوکهای جایگزین چارچوبی برای تضعیف سلطه آمریکا و کشورهای گروه هفت فراهم کردهاند. بهویژه برای گروه بریکس که جمعیت کشورهای عضو آنها بهطور رسمی 45٪ از نفوس جهان را تشکیل میدهند، در حالی که کشورهای گروه هفت (آمریکا، آلمان، کانادا، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و ژاپن) تنها 10٪ از جمعیت جهان را نمایندگی میکنند. همچنین کشورهای عضو بریکس 35٪ از تولید ناخالص داخلی جهانی را به خود اختصاص دادهاند، در حالی که کشورهای گروه هفت تنها 30٪ از تولید ناخالص داخلی جهان را دارند. اگرچه امروزه قدرتهای شرقی (روسیه و چین) از گروه بریکس بهره میبرند، اما محبوبیت این گروه در جریان جنگ روسیه و اوکراین و همچنین در بحبوحه بحران غزه در خاورمیانه افزایش یافته است.
اندونزیا بهعنوان یک سرزمین اسلامی که ادعا میکند سیاست خارجی آزاد و فعالی را دنبال میکند، نباید به بلوکهای غربی یا شرقی چشم بدوزد، بلکه باید به ائتلافهای جایگزینی توجه کند که نماینده اسلام باشند. هنگامی که این کشورهای کافر آشکارا به نقصهای نظام جهانی اعتراف کرده و بهوضوح بر نیاز فوری به تولد یک نظام جهانی جدید تأکید میکنند، چرا ما مسلمانان در این مسیر نمیاندیشیم؟! آنها جسارت ایجاد ائتلافهای قوی برای جایگزینی نظام کنونی و ارائه ایدههای نوین را دارند؛ پس چرا سرزمینهای اسلامی چنین نکنند؟!
در واقع، اسلام تجربه تاریخی غنی و عمیقی دارد که قرنها تأثیرگذار بوده و بر نظام جهانی اثر گذاشته است. اندونزیا باید سیاست خارجی آزاد و فعال خود را در جهت بازگشت به اسلام بهکار گیرد؛ نه به سمت غرب یا شرق، بلکه تنها به سوی اسلام. همانگونه که الله سبحانه وتعالی در آیه 50 از سوره مائده میفرماید:
﴿أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُوْنَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللهِ حُكْماً لِّقَوْمٍ يُّوْقِنُوْنَ﴾ [مائده: 50]
ترجمه: آیا حکم جاهلیت را میخواهند؟ و چه کسی بهتر از الله برای اهل یقین حکم میکند؟
ای مسلمانان! امروز صحنه جهانی در حال خالی شدن است؛ آیا آمادهاید که این جای خالی را پر کنید؟ ما بهخوبی میدانیم که نظام جهانی کافر و ویرانگر کنونی، حاصل ایدئولوژی سرمایهداری است که آمریکا از آن حمایت و پاسبانی کرده است. اما امروز میبینیم که آمریکا درگیر مشکلات داخلی خود است و توانایی ورود به هیچ درگیری خارجی را ندارد. همچنین روسیه در اوکراین خون در حال خونریختن است و چین نیز با مشکلات متعدد داخلی دستوپنجه نرم میکند.
اکنون زمان فرا رسیده است، زمانی منحصر بهفرد و مناسب برای مسلمانان که اسلام را به عنوان راهحلی جهانی معرفی کنند و تغییری را که این جهان به آن نیاز دارد محقق سازند. این فرصتی است که به اذن الهی، حکومت اسلام بر روی زمین برپا شود تا روزی فرا رسد که ما تحقق بشارت رسول اکرم صلی الله علیه وسلم را با چشمان خود ببینیم.
«لَيَبْلُغَنَّ هَذَا الْأَمْرُ مَا بَلَغَ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ، وَلَا يَتْرُكُ اللهُ بَيْتَ مَدَرٍ وَلَا وَبَرٍ إِلَّا أَدْخَلَهُ اللهُ هَذَا الدِّينَ، بِعِزِّ عَزِيزٍ أَوْ بِذُلِّ ذَلِيلٍ؛ عِزّاً يُعِزُّ اللهُ بِهِ الْإِسْلَامَ، وَذُلّاً يُذِلُّ اللهُ بِهِ الْكُفْرَ» (روایت احمد)
ترجمه: این امر تا جایی میرسد که شب و روز رسیده است؛ و الله متعال هیچ خانهای را در شهر [و روستا] و بادیه رها نمیکند مگر این دین را وارد آن میکند؛ و آن را با عزت عزیز یا ذلت و خواری ذلیل همراه میگرداند؛ عزتی که الله به وسیلهٔ آن اسلام را عزت میبخشد و ذلتی که الله به واسطهٔ آن کفر را ذلیل و خوار میگرداند.
و تمیم داری میگفت: «این را در میان اهل خانوادهام دیدهام؛ هرکس از آنها اسلام آورد، خیر، شرافت و بزرگی نصیبش شد و هرکس کفر ورزید دچار خواری، ذلت و پرداخت جزیه گردید.»
نویسنده: فیکا قمارة
مترجم: طه خالدی
6 جنوری 2025