- مطابق
کاهش بودجۀ امریکا
(ترجمه)
پرسش:
میدانیم که امریکا چیزی نزدیک به 20 تریلیون دالر کسر بودجه دارد؛ پرسش دو بخش دارد:
1- آیا امریکا قرضدار است؟ و اگر هست به کی؟
2- در صورتیکه امریکا قرضدار باشد، چرا برای پرداخت این قرضههایش اقدام به چاپ دالر بیشتر نمیکند، در حالیکه دالر امریکا توسط طلا و نقره پشتیبانی نمیشود و امریکا آن را بالای جهان تحمیل نیز نموده؟
پاسخ:
قبلاً نیز چنین پرسشی از ما شده بود و به تاریخ 22 جمادی الاول سال 1430هـ.ق مطابق 16 می 2009م پاسخ آن را داده بودیم. اینک همان پاسخ را مجدداً تکرار میکنیم:
پرسشیکه در آن زمان مطرح شده بود، این طور بود: «بحران اقتصادی هنوز دامن سراسر جهان را دارد و امریکا مبالغ هنگفتی قرضدار شماری از دولتهای جهان است، به ویژه چین. آیا امریکا توان این را ندارد که دالر بیشتری چاپ نموده و قرضهای چین را بپردازد؟ و یا قوانین صندوق بین المللی پول به آن اجازۀ چاپ دالر بیشتر را نمیدهد؟»
پاسخی داده شده چنین بود: «بدون شک امریکا توان چاپ پول بیشتر را دارد و این کار را میتوان پس از موافقت صندوق بینالمللی پول و یا بگونۀ مخفیانه و یا حتی علنی و بدون موافقت این صندوق؛ زیرا نفوذ عملی و واقعی صندوق یاد شده در دست امریکاست و میتواند با بهانههای دروغین واقعیت را پنهان نموده و صندوق آن را تأیید کند. اما مشکل اینجاست که چاپ پول نقد بیشتر منجر به کاهش قیمت دالر و در نتیجه منجر به تورم بیشتر؛ یعنی بالا رفتن قیمتها خواهد شد و به همین دلیل است که امریکا بجز حالاتیکه در آن منافع برتری مطرح باشد، دست به چنین کاری نمیزند.
به گونۀ مثال: رسانهها اعلان نمودند که امریکا در جریان تنشهای نفتی صورت گرفته، که منجر به بلند رفتن قیمت نفت تا سقف 150 دالر در هر بشکه شد، چیزی مابین 2 تا 4 تریلیون دالر چاپ نموده و امریکا در آن از تنشهای یاد شده به دور نبود. امریکا این مبلغ را به این دلیل چاپ نمود که بتواد مقدار زیادی نفت را به گونۀ مستقیم یا غیرمستقیم خریداری نموده و آن را وارد ذخایر خود کند؛ زیرا امریکا در این کار منفعتی فراتر از بالارفتن قیمتها و کاهش قیمت دالر میدید، اما همزمان با تشدید این بحران، دست از این کار یعنی چاپ دالر بیشتر، برداشت؛ زیرا بازارهای امریکا به دلیل ورشکستهشدن بسیاری از شرکتها و افزایش قرضهها، کاهش تولید و مصرف، دیگر توان تحمل تورم بیشتر را نداشت.
امریکا در حال حاضر نمیتواند پول بیشتری را بدون بدیل اقتصادی روزافزون، چاپ نماید و ممکن است این روند برای مدتی قابل پیشبینی ادامه پیدا کند.
اما واقعیت این است که امریکا هر زمانی منفعتاش را در چاپ پول بیشتر بدون بدیل ببیند، بیدرنگ این کار را میکند، زیرا یگانه دولتیست که واحد پولی آن به پیمانۀ گستردهای بالای ذخایر سایر دولتها تسلط دارد؛ به علاوه اینکه نفوذ عملی صندوق بینالمللی پول را نیز در اختیار دارد. با این حساب، اگر امریکا در حال حاضر اقدام به چاپ دالر بیشتر برای پرداخت قرضههایش کند، به دو دلیل زیر امکان پذیر نخواهد بود:
اول: بهای دالر کاهش مییابد؛ زیرا به هر اندازه که میزان دالر عرضه شده افزایش یابد، به همان پیمانه از بهای آن کاسته خواهد شد و این کار میان قرضدار و صاحب قرض مشکل ایجاد خواهد نمود. در صورتیکه صاحب قرض یک دولت بزرگی مانند چین باشد، بدون شک این کار در روابط اقتصادی میان دو کشور تأثیر گذاشته و در نهایت بحران اقتصادی امریکا را تشدید خواهد نمود، به ویژه با توجه به اینکه امریکا و اروپا از چین میخواهند در حل بحران به وجود آمدۀ اقتصادی سهم بگیرد و نه اینکه از آن گوشهگیری کند.
دوم: افزایش پول نقد بدون بدیل اقتصادی منجر به افزایش قیمت کالا در داخل امریکا خواهد شد و این چیزیست که بازارهای اقتصادی امریکا دیگر تحمل آن را ندارد.
با توجه به دلایل فوق، انتظار نمیرود امریکا پول نقد بیشتری بدون بدیل اقتصادی روزافزون چاپ نماید. این حداقل در آیندۀ نزدیک صدق میکند.
اما چنان که در فوق اشاره شد؛ احتمال اقدام به این کار هم چنان وجود دارد، زیرا اگر امریکا در چاپ پول نقد بیشتر، منفعت برتر سیاسی و یا اقتصادی ببیند، بدون شک دست به چنین کاری خواهد زد، زیرا هم واحد پولی آن بالای ذخایر بسیاری از دولتهای جهان تسلط دارد و هم خود بالای صندوق بینالمللی پول تسلط دارد. 22 جمادی الاول 1430هـ.ق مطابق 16 می 2009م)»
شاید این پاسخ به پرسشیکه قبلاً منتشر گردیده بود، برای پرسش شما کافی باشد.