دوشنبه, ۲۱ جمادی الثانی ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۲/۲۳م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
در طول تاریخ نظامی اسلام فرماندهان نظامی مسلمان تاریخ جنگ‌ها را در شرایط دشوار به نفع اسلام رقم می‌زدند؛ اما امروز کجاست جانشینان بزرگوار آن‌ها؟
بسم الله الرحمن الرحيم

در طول تاریخ نظامی اسلام فرماندهان نظامی مسلمان تاریخ جنگ‌ها را در شرایط دشوار به نفع اسلام رقم می‌زدند؛ اما امروز کجاست جانشینان بزرگوار آن‌ها؟

(ترجمه)

پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد المصطفی صلی الله علیه‌و‌آله‌و‌سلم، فرمانده زنده‌یاد تمام مسلمانان، از میان القاب مبارک خود، خود را پیامبر جنگ‌های شدید (ملاحم) معرفی کرده است. سیدنا حذیفه رضی الله تعالی عنه می‌فرمایند که روز پیامبر صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم را در یکی از کوچه‌ها ملاقات کردم. رسول معظم صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم فرمودند:

«أَنَا مُحَمَّدٌ، وَأَنَا أَحْمَدُ، وَأَنَا نَبِيُّ الرَّحْمَةِ، وَنَبِيُّ التَّوْبَةِ، وَأَنَا الْمُقَفَّى، وَأَنَا الْحَاشِرُ، وَنَبِيُّ الْمَلاحِمِ» (الشمائل المحمديةAsh-Shama'il Al-Muhammadiyah.)

من محمد و احمد هستم. من پیامبر رحمت هستم. من پیامبر توبه هستم. من مقفی هستم و من حاشر (جمع کننده) هستم و من پیامبر جنگ و جهاد هستم.

پیامبر ما یگانه الگوی افسران نظامی ما در راستای رقم زدن جنگ می‌باشد. زمانی‌که تعداد زیادی از مسلمانان در جنگ حنین تحت تأثیر حمله غافل‌گیرانه دشمن قرار گرفته و به هر طرف پراکنده شدند، برای چند لحظه‌ای جهت جنگ ظاهراً به نفع دشمن رقم خورد که شرح آن در قرآنکریم به این الفاظ آمده است:

﴿وَيَوْمَ حُنَيْنٍ ۙ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْكُمْ شَيْئًا وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُمْ مُدْبِرِينَ﴾ [توبه: 25]

ترجمه: در روز حنين، آنگاه كه انبوهى لشكرتان شما را به شگفت آورده بود؛ ولى براى شما سودى نداشت و زمين با همه فراخيش بر شما تنگ شد و بازگشتيد تا آن‌که همه رو به فرار نهادید.

در روایات گفته شده کسی جز اهل بیت پیامبر الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم و چند مهاجر باقی نماند. بنابراین، در این وقت حساس فرمانده زنده‌یاد ما، پیامبر الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم با کمال شجاعت و مردانگی به پیش رفت و اعلان کرد که: «أنا النبي لا كذب؛ همانا من پیامبر هستم؛ نه دروغ‌گو.» (النووی) مسلمانان به محض شنیدن صدای رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم دوباره صف‌آرایی نموده صحنۀ جنگ را به نفع خویش رقم زدند تا این‌که الله سبحانه‌وتعالی از لطف خود نصرت و پیروزی بزرگی را شامل حال شان گردانید.

در جنگ قادسیه، علی‌رغم این‌که سعد ابن ابی‌وقاص رضی الله‌تعالی‌عنه به درد سیاتیک مبتلا شده بود، مسلمانان را در برابر لشکر فارس که تعدادشان پنچ برابر تعداد مسلمانان بود، به پیروزی رساند. نقطه تحول در این جنگ زمانی رخ داد که مسلمانان قاطعانه به استفاده ارتش فارس‌ از فیل‌ها واکنش فوق‌العاده نشان داده و بصورت استراتیژیک به فیل‌ها حمله نمودند و آن‌ها را از پا درآوردند. این بود که تاریخ جنگ به نفع مسلمانان رقم خورد.

در جنگ یرموک، شجاعت بی‌مثال خالد بن ولید رضی الله‌تعالی‌عنه بود که با 60 نفر از همراهانش در نخستین تبادل نظامی با 60 هزار نفر از سپاهیان رومی مواجه گردیده و یک آرایش حلقوی را ایجاد کرد. با انجام این کار چنان وحشتی در دل دشمن ایجاد کرد که مورال جنگی شان را کاملاً از دست دادند.

قطز و بیبرس از جمله کسانی بودند که علی‌رغم حمله و وحشت مغول، به نامۀ تهدیدآمیز نماینده هلاکوخان-کتابغا- جواب دندان شکنی دادند. کتابغا نوشته بود که: «ما زمین را به بردگی گرفتیم، كودكان را يتيم كرديم، مردم را عذاب داديم و كشتیم، عزت و آبروی سرداران شان را نابود كرديم. چی فکر می‌کنی، آیا می‌توانی از ما فرار کنی؟ دیری نخواهد گذشت که خواهی دانست با چه چیزی روبرو خواهی شد.»

مغول‌ها تمامی قوانین و معیارهای اخلاقی را زیر پا کردند که این امر قطز را وادار کرد تا با اعدام هیئت مغول در ملأ عام در دروازه اصلی قاهره –باب زویله- جنگ را اعلام کند. این عمل جسورانۀ قطز نه تنها این‌که روحیه مسلمانان هول‌زده را افزایش داد؛ بلکه تعهد قطز را به جهاد نسبت به ترس و بزدلی نیز برجسته‌تر ساخت. در حالی‌که جهت جنگ به نفع مغول‌ها رقم خورده بود، قطز با نشان دادن شجاعت باورنکردنی از خود، کلاهش را کنار گذاشته و حملۀ شجاعانۀ را علیه دشمن به راه انداخت. این اقدام قاطعانه مسیر نبرد را تغییر داد و منجر به پیروزی گردید. در تاریخ 3 سپتمبر 1260م تنها چند هفته پس از پیروزی عین جالوت، سوریه آزاد شد و منجر به فروریختن سنگر دشمن گردید.

این گونه بود که سعد بن معاذ رضی‌الله‌تعالی‌عنه فرمانده مسلمانان در مشورت با رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم قبل از غزوه بدر به گونۀ صریح و تزلزل نا‌پذیر فرمود: «فوالذي بعثك، لو استعرضت بنا هذا البحر فخضته لخضناه معك، وما تخلَّف منا رجل واحد، وما نكره أن تلقى بنا عدونا غداً. إنا لصبر في الحرب، صدق في اللقاء. لعل الله يريك منا ما تَقَرُّ به عينك، فسر بنا على بركة الله؛ قسم به ذاتی‌که تو را به حق فرستاده است، اگر ما را به کنار این دریا ببری و به امواج دریا بزنید، ما نیز به همراه شما به دریا خواهیم زد و حتی هیچ کس از ما از تو سرپیچی نخواهد کرد! ما ناپسند نمی‌دانیم که فردا ما را با دشمن روبرو سازی، چه ما در جنگ سخت شکیبا و در رویاروی با دشمن راست قامت و استواریم، شاید که الله سبحانه وتعالی چشمت را بدانچه فردا از ما خواهید دید، روشن بدارد، پس به تأیید و برکت الله ما را رهسپار میدان نبرد کن. رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم از سخن سعد بسیار شادمان شد و به نشاط آمد و فرمود: «رهسپار شوید و بشارت دهید؛ زیرا الله سبحانه وتعالی یکی از این دو گروه را به من وعده داده است. به الله سوگند که گویی اینک کشتارگاه گروه مشرکان را می‌نگرم.»

کجاستند فرمانده‌هان نظامی امروز که از رنج امت اسلامی بکاهند و برای تأسیس خلافت اسلامی به نبرد دست یازیده و بخاطر تحقق این امر مهم زندگی‌شان را قربانی کنند؟ این فرمانده‌هان تنها در تحت رهبری یک خلیفه واحد با یک نیروی قدرت‌مندی به مبارزه با یهود خواهند پرداخت؛ حرکت و اقدام قاطعانه‌ای که می‌تواند اجیران غربی را که باعث رنج و تکلیف امت اسلامی شده اند، از میان برداشته و وحدت در میان صفوف شان را تقویت می‌کند. جهان اسلام مشتاقانه انتظار ظهور چنین رهبری را دارد. از همین‌رو، از نیروهای ارتش سوال می‌کنیم؛ "چه کسی از شما حاضر است تا اقدامات لازم را برای دست‌یافتن به این امر بزرگ اتخاذ نماید؟"

نویسنده: عمران یوسف‌زی

برای دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب‌التحریر

4 شوال 1445هـ.ق.

13 اپریل 2024م.

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه