- مطابق
پنچ پدیده یی که قرآن به دنیا آورد
(ترجمه)
قرآن عظیم شأن در بین سال های ۶۰۹ تا ۶۳۲م به حضرت محمد صلی الله علیه وسلم نازل گردیده است. از نزول قرآن عظیم شأن قرن ها می گذرد و تا حالا دست نخورده باقی مانده است. هم چنان برای مسلمانان فعلی همانند مسلمانان بار اول(زمان پیامبر صلی الله علیه وسلم) با ارزش است. قرآن کریم در راستای هدایت عمیق برای انسان ها، پنج پدیده ی مهم را برای جهانیان آورد که راه را برای سعادت مند شدن آنان باز کرد.
1. نقطه ی پایان گذاشتن به برده گی: در زمانی که قرآن کریم نازل گردید، برده گی یک عمل عام بود و مقام برده گان در جامعه پایین تر از انسان بود. قرآن کریم حقی برای برده گان داد و از گرفتن برده جلوگیری نمود و به آزادسازی آنان مردم را تشویق نموده تا حدی که این را یک امر واجبی و الزامی دانست. به طور مثال: بلال بن ربعه برده ی ابی ابن خلف بود که توسط حضرت ابوبکر صدیق رضی الله عنه آزاد گردید و زمانی که اسلام پیروز گردید، قرآن کریم چنین بیان می دارد:
﴿لاَ يُؤَاخِذُكُمُ اللّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَـكِن يُؤَاخِذُكُم بِمَا عَقَّدتُّمُ الأَيْمَانَ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ فَمَن لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ ذَلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ وَاحْفَظُواْ أَيْمَانَكُمْ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ﴾
[مائده: ۸۹]
ترجمه: الله سبحانه وتعالی شما را برای سوگندهای بیهوده(و خالی از اراده) مواخذه نمی کند، ولی در برابر سوگندهایی که(از روی اراده) محکم کرده اید، مواخذه می نماید. کفاره ی این گونه قسم ها، اطعام ده نفر مستمند از غذاهای معمولی است که به خانواده ی خود می دهید، یا لباس پوشاندن به آن ده نفر، یا آزاد کردن یک برده، و کسی که هیچ کدام از این ها را نیابد، سه روز روزه می گیرد، این کفاره ی سوگندهای شما است. هنگامی که سوگند یاد می کنید(و مخالفت می نمایید) و سوگندهای خود را حفظ کنید(و نشکنید) الله سبحانه وتعالی آیات خود را این چنین برای شما بیان می کند و شما شکر او را به جا آورید.
2. پیشرفت بخشیدن علوم هوانوردی و وقت شناسی: قرآن کریم مسلمانان را در انجام دادن عبادت واجبی شان به وقت دقیق و معین شده که برای عبادت روزمره شان لازم بوده امر می کند، این باعث گردید تا قطب نماها و ساعت ها به میان آیند و در هوانوردی و وقت شناسی پیشرفت به میان آید. به طور نمونه: اولین قطب نما بر می گردد به قرن ۱۳م که جهان اسلام از آن برای پیدا نمودن قبله استفاده می نمودند.
﴿وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللّهِ أَن يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَى فِي خَرَابِهَا أُوْلَـئِكَ مَا كَانَ لَهُمْ أَن يَدْخُلُوهَا إِلاَّ خَآئِفِينَ لهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ﴾
[بقره: ۱۱۴]
ترجمه: کیست ستمگارتر از آن کسی که از بردن نام الله سبحانه وتعالی در مساجد او جلوگیری کرد و سعی در ویرانی آن ها نمود؟ شایسته نیست آنان، جز با ترس و وحشت وارد این(کانون های عبادت) شوند. بهره آن ها در دنیا رسوایی است و عذاب عظیم(الهی).
3. امر نمودن برای تقسیم اموال: قرآن عظیم شأن از دوران ثروت در میان جامعه می آموزاند تا ثروت مندان ثروت را بند و ذخیره ننمایند. این را تضمین می کند که ثروت و مال در میان مردم تقسیم می باشد و همه مردم می توانند پیشرفت نمایند. به طور مثال: زمانی که قرآن کریم نازل گردید، آیات زیادی به انفاق مال و ثروت تشویق نمود تا حدی که بعضی ها؛ مانند: مصعب بن عمیر که همه او را از روی ثروتش می شناسند، به جز مال اندکی برای زنده گی کردنش که ضروری بود گذاشت و باقی اموال و ثروت خود را در راه الله سبحانه وتعالی انفاق نمود.
﴿مَّا أَفَاء اللَّهُ عَلَى رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرَى فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ كَيْ لَا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الْأَغْنِيَاء مِنكُمْ وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ﴾
[حشر: ۷]
ترجمه: آن چه را الله سبحانه وتعالی از اهل آبادی ها به رسولش باز گرداند، از آن الله سبحانه وتعالی و رسولش صلی الله علیه وسلم، خویشاوندان او، یتیمان مستمندان و در راه مانده گان است تا(این اموال عظیم) در میان ثروت مندان شما دست به دست نگردند. آن چه را رسول الله صلی الله علیه وسلم برای شما آوده بگیرید(و اجرا کنید) و از آن چه نهی کرده خودداری نمایید، و از نواهی الله سبحانه وتعالی بپرهیزید که الله سبحانه وتعالی کیفرش شدید است.
4. حق دادن برای زنان: در آن زمان زنان از حق اساسی برخوردار نبودند و از نقش انسان کامل در جامعه نیز برخوردار نبودند. قرآن کریم نقش هر دو(مرد و زن) را واضح نمود و به هردوی آن ها حق داد و این را تضمین نمود که هیچ کسی بخاطر جنستیش بالایش ظلم و بدرفتاری نمی شود. به طور مثال: قرآن کریم به زنان حق داده تا میراث ببرند، حق دارند تا برای نکاح راضی باشند یا نباشند، و حتی از رواج عام قبایلی که زنده به گور کردن دختران بود، جلوگیری نمود.
﴿مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ﴾
[نحل: ۹۷]
ترجمه: هر کسی کاری شایسته ای انجام دهد، خواه مرد باشد یا زن، در حالی که مومن است، او را به حیات پاک زنده می داریم و پاداش آن ها را به بهترین اعمالی که انجام می دادند، خواهیم داد.
5. ستاره شناسی را پیشرفت بخشید: قرآن کریم در بیشتر از ۱۴ آیات به جهانیان چشم انداز حیاتی در باره ی ستاره شناسی داده است. برعلاوه، تعیین نمودن بعضی واجبات وابسته به مشاهده ی ماه می باشد و قرآن کریم بسیار زیاد امر به کسب دانش در ستاره شناسی، کیهان شناسی و به سرعت دادن به پیشرفت ساینس نموده است. به طور مثال: مطابق به آیات قرآن کریم ساینس دانان مسلمان، مسیرهای خورشید، ماه و سیارات را برعلاوه نقشه برداری از ستاره های ثابت در فضاء را نیز توسعه دادند.
﴿وَالنَّازِعَاتِ غَرْقًا وَالنَّاشِطَاتِ نَشْطًا وَالسَّابِحَاتِ سَبْحًا فَالسَّابِقَاتِ سَبْقًا فَالْمُدَبِّرَاتِ أَمْرًا﴾
[نازعات: ۱-۵]
ترجمه: سوگند به فرشتگانی که(جان مجرمان را به شدت از بدن های شان) برمی کشند و فرشتگانی که(روح مومنان) را با مدارا و نشاط جدا می سازند و سوگند به فرشتگانی که(در اجرای فرمان الهی) با سرعت حرکت می کنند و سپس بر یکدیگر سبقت می گیرند و آن ها کهن امور را تدبیر می کنند.
نویسنده: کاسر عبدالطیف
برای دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب التحریر
1 comment
-
به حق که در حاکمیت اسلام، سراسر خیر و برکت است و امروز در نبودش همه انسانها به این بدبختی و فسادی که بر و بحر را پر ساخته است، سر دچاریم. الهی دوباره آن خیر و برکت را با آمدن خلافت نصیب ما بفرما! امین